RMK AIMES

RMK AIMES

RMK İleri Düzey Girişimsel Tıp, Eğitim ve Simülasyon Merkezi

Fakültemizde öğrencilerimize simüle/standart hasta ile eğitim vermek amacı ile Koç Üniversitesi Hastanesi’nde RMK İleri Düzey Girişimsel Tıp, Eğitim ve Simülasyon Merkezi (RMK AIMES) kurulmuştur. Merkezin 1. katında, hasta görüşmesi eğitimleri ve yapılandırılmış objektif klinik sınavlarda kullanılmak üzere tasarlanan 12 oda bulunmaktadır. Odalara giriş, Öğrenci Koridoru ve Öğretim Görevlisi/Eğitmen koridoru tarafından iki kapı ile sağlanabilmektedir.  Öğrenci koridorunda, her odanın girişinde masa ve bir adet bilgisayar bulunmaktadır. Öğrenciler odaya girmeden içerideki vaka hakkında ön bilgilere bu bilgisayarlar aracılığıyla ulaşabilmektedir.

 

Öğretim Görevlisi/Eğitmen koridoru tarafında odanın izlenmesine olanak sağlayan tek taraflı cam mevcut olup, kulaklık aracılığıyla oda içindeki seslerin duyulması mümkündür. Odalar 11 m2  büyüklüğündedir, oksijen, hava ve vakum şeklinde medikal gaz düzenekleri mevcuttur. Her oda muayene odası olarak düzenlenmiş ve gerekli sabit donanımları sağlanmıştır. Odaların içinde olası tüm açıları ve sesi kaplayacak 3 dijital kamera ve 2 mikrofon ile kapsamlı kayıt olanağı sağlanmıştır. Simülasyon ve eğitim amaçlı kullanıma uygun telefon hattı mevcuttur.

Bu katta, 32 m2‘lik bir başka oda çok fonksiyonlu Simülasyon Odası olarak düzenlenmiştir. Verilecek eğitimlerin özelliklerine göre, acil servis odası, doğumhane, ameliyathane, yoğun bakım ve hasta odası olarak organize edilebilmektedir. Oksijen, hava ve vakum olacak şekilde medikal gaz düzeneğine sahip iki duvar ünitesi mevcuttur. Olası tüm açıları ve sesleri kaplayacak 6 dijital kamera ve 5 mikrofon ile kapsamlı kayıt olanağı sağlanmıştır. Simülasyon uygulamalarında veya debrifing sırasında kullanım amacıyla, duvara monte edilmiş 60″ smart TV mevcuttur. Simülasyon ve eğitim amaçlı kullanıma uygun telefon hattı vardır. Bu odaya bitişik olarak tek taraflı cama sahip, 15 m2‘lik kontrol/gözlem odası bulunup, devam eden simülasyon ve gözlem/derecelendirmenin her yönünü kontrol etmek için zemini yükseltilmiştir.

Aynı katta iki ayrı debrifing odası olup, 6 kişilik olan odada duvara monte edilmiş 60″ smart TV, 12 kişilik olan odada da duvara monte edilmiş 80″ smart TV vardır.

Merkez, kendine özgü bir bilgisayar donanım ve yazılımına sahiptir. Bu altyapı, simülasyon uygulamalarının/eğitimlerini kaydeden, arşivleyen, randevu düzenleyebilen, internet üzerinden erişilmesine olanak veren bir tasarıma sahiptir.

Merkezin 3.katı yaklaşık 700 m2‘li bir alana sahip olup “Beceri Laboratuvarı” olarak düzenlenmiştir. Altmış ve 70 m2‘lik iki ayrı büyük laboratuvar alanı ile 12 m2‘lik 9 ayrı eğitim odası mevcuttur. Odalarda oksijen ve vakum olacak şekilde medikal gazlar bulunup manken/standardize hasta ile hasta başı eğitimleri yapılacak şekilde özellik verilebilmektedir.  Bu odalar aynı zamanda “task trainer”lar ile beceri eğitimlerinin yapılması için masa üzeri eğitim düzeneğine dönüştürülebilmektedir.  Bu kattaki bir oda izole hasta odası simülasyonları için özel eğitim odası olarak düzenlenmiş, oksijen ve vakum olacak şekilde medikal gaz sistemi ve özel banyosu mevcuttur.